رژیم کتو به یکی از پر طرفدارترین برنامههای غذایی تو سالیان اخیر تبدیل شده.
برای نمونه درصد بالایی از سرچ گوگل تو سرتاسر جهان، در مورد این رژیم غذایی انجام گرفته که یکی از دلایلش رو میشه میل به کاهش وزن نام برد.
اما به راستی رژیم غذایی کتو میتونه خواستههای ما برای سلامتی بیشتر رو تامین کنه؟ و مهمتر از همه، این رژیم خطری برای بدن نداره؟
قطعا مثل هر خوراکی و رفتار دیگه، این برنامه هم مزایا و معایبی داره که باید بررسی بشن.
فواید رژیم کتو
مقابله با صرع بخصوص برای کودکان
این برنامهی غذایی از سالهای 1920 برای درمان صرع کودکان استفاده و تجویز میشه.
هرچند افراد بزرگسال هم برای درمان صرع و تشنج به این برنامه پناه میبرن، مطالعات نشون داده هفت درصد از افرادی که تونستن از دست صرع و تشنج خلاص بشن رو به این رژیم غذایی آورده بودن و بیست درصد از شرکت کنندگان کاهش وزن مطبوع داشتن.
رژیم کتو چجوری باعث کاهش وزن میشه؟
کاهش وزن تو این برنامه تغذیهای به دلیل کاهش آب بدن اتفاق میفته، دلیلشم قطع مصرف کربوهیدرات هست و بدن ناچاره از ذخیرهی این ماده توی کبد استفاده کنه که داخل آب نگه داشته میشه.
با مصرف این ماده، بدن به آّب کمتری نیاز پیدا میکنه و در نتیجه سطح آب بدن و به دنبالش وزن بدن کاهش پیدا میکنه.
پیشگیری و درمان برخی بیماریها
علاوه بر موارد بالا رژیم غذایی کتو میتونه باعث پیشگیری یا درمان امراضی مثل سندروم متابولیک، دیابت نوع 2، اختلال دو قطبی، چاقی، آلزایمر و زوال عقل، پارکینسون، بعضی انواع سرطان، تنبلی تخمدان، آکنه و … بشه.
آیا رژیم غذایی کتو میتونه برای سلامتی مضر باشه؟
اولین مساله اینه که با گذشت حدود یک قرن از تجربهی این برنامه تغذیهای، هنوز مطالعات معتبری در مورد اثرات دراز مدت کتو به دست نیومده، اما برخی مشاهدات به شرح زیر گزارش شده:
حساسیت بدن
ممکنه با شروع این دورهی غذایی، بدن برخی تاثیرات رو تجربه کنه که بهش “کتو فلو” یا آنفولانزای کتویی میگن.
خستگی، سرگیجه، سبکسری، کم خوابی، تنبلی و یبوست میتونن جزو علائم عدم مصرف کربوهیدراتها باشن.
تاثیر روی هیدراسیون بدن
با محدود شدن کربوهیدراتها، انسولین کاهش یافته، گلیکوژن داخل ماهیچهها و کبد تولید میشه که بدن برای یک گرم از این ماده 3 گرم آب از دست میده.
این مساله باعث تخلیه آب از کلیهها شده، در نتیجه بدن به موادی مثل منیزیم، کلسیم، سدیم و پتاسیم نیاز پیدا میکنه که این عدم توازن باعث گرفتگی عضلات، ضربان نامنظم قلب، خستگی، عدم کنترل حرارت بدن و … میشه.
سایرعوارض احتمالی
علاوه بر موارد بالا ممکنه عوارضی مثل کمبود آب بدن، تنفس بدبو، کاهش حافظه، سردرد و موارد مشابه رو حین یا ابتدای این دوره تجربه کرد.
همچنین محدودیت مصرف میوه و سبزیجات که جزو مواد ضروری برای بدن هستن و امکان اختلال تو انجام برخی فعالیتها، وجود داره.