به عبارت ساده، پیلینگ پوست یعنی پاکسازی و حذف سلولهای قدیمی پوست و ترغیب و تحریک پوست به ساخت و احیاء سلولهای جدید.
پوست جدید دارای شفافیت، صافی و خصوصیات بهتری هست و برای انجام این عمل، ازوسیلههای مخصوص این کار، انواع اسیدهای مشتق یا شیمیایی و عناصر مختلف استفاده میشه که از لحاظ قدرت و میزان تاثیر، شامل درجه بندیهای مختلفی بسته به نوع پوست و مشکل مربوطه هستن.
انواع پیلینگ پوست
پیلینگ یا لایه برداری پوست به سه روش مختلف انجام میشه.
لایه برداری مکانیکی پوست
یکی از سادهترین روشهای پیلینگ به حساب میاد که فقط روی سطح پوست اعمال میشه و جزو بیشترین روشهای کاربردی پیلینگ داخل منزل به شمار میاد.
پوستهای مرده به وسیلهی موادی که کمی زبر هستن از سطح پوست جمع و حذف میشن.
لازم به ذکره انجام این روش به صورت متناوب و پشت سرهم به دلیل ایجاد بعضی مشکلات مثل التهاب، خشکی و … توصیه نمیشه.
هرچند ممکنه لایه برداری مکانیکی برای همهی انواع پوست مناسب نباشه ولی انجام آسون و عملی بودن تو هر شرایطی، این روش رو به یکی از کاربردی ترین روشهای پیلینگ تبدیل کرده.
میکرودرم ابریژن یکی از روشهای رایج پیلینگ مکانیکی به شمار میاد.
تو این روش به وسیلهی دستگاه سلولهای مردهی سطح پوست به صورت فیزیکی حذف میشن.
این روش برخلاف پیلینگ شیمیایی نیاز به طراحی و بررسی قبلی نداره و به وسیلهی یک دستگاه و به آرومی لایههای رویی پوست برداشته میشه.
انجام این روش ممکنه بدون درد باشه و زمان انجامش بسته به ناحیهی مورد نظر، بین 20 تا 40 دقیقه تخمین زده شده و در پایان لایه برداری از مرطوب کننده استفاده میشه.
پیلینگ لیزری
تغییر سطح پوست به وسیلهی لیزر که بهش پیلینگ لیزری هم میگن، با نشونه گیری لایههای بالایی پوست به وسیلهی اشعهی لیزر انجام میشه.
بعضی انواع لیزر با نفوذ به عمق لایههای پوست میتونن کارآیی بهتری داشته باشن.
هدف اصلی این روش، ساخت پوستی صافتر، محکمتر، با شرایط بهتری در طیف و بافت هست.
برای انجام پیلینگ لیزری روشهای زیادی وجود داره اما این نوع پیلینگ اکثرا با روش لیزر CO2 (دی اکسید کربن) شناخته میشه.
پیلینگ شیمیایی
پیلینگ شیمیایی پوست یکی از روشهای مقرون بهصرفه و موثر برای بهبود پوست به حساب میاد.
نحوهی عمل
بهطور طبیعی، پوست ما هر 28 روز خودشو بازسازی میکنه، اما این فرایند با افزایش سن کندتر انجام میشه.
طبیعتا زمان انجام پیلینگ یا لایهبرداری پوست، از اسیدهای مشتق برای بهبود سرعت بازسازی کمک گرفته میشه.
با تزریق یا وارد کردن بعضی اسیدها مثل اسیدهای آلفا هیدروکسی (AHAs) به سطح بیرونی یا خارجی، لایهبرداری سلولهای مردهی پوست انجام میشه که وظیفهی شفافیت، زیبایی، استحکام و آبرسانی رو بهعهده داشتن.
دستهی بعدی یا اسیدهای بتا هیدروکسی، با نفوذ به اعماق پوست و کار روی لایهی بیرونی سطح خارجی پوست، چربیها و مواد متراکمی که باعث ایجاد اکنه و انواع جوشهای سر سیاه میشن رو درهم شکسته و از بین میبرن.
خب نتیجهش چیه؟
انواع پیلینگ برای از بین بردن معضلات مختلف پوستی مثل اکنه، خطوط پیری و چروک، بافت، طیف و رنگ پوستی، آفتاب سوختگی، رنگدونه، و جای انواع زخمها انجام میشه.
لازم به گفتنه نوعی از پیلینگ برای درخشندگی و صاف کردن فوری پوست انجام میشه و روشهای دیگه ای از این عمل برای ترمیم جای زخم و سوختگیها وجود داره.
فارغ از انواعی که گفته شد، دستور و روش کار همهی انواع پیلینگ در نهایت جوانسازی پوست و حذف سلولهای کهنه و قدیمی به عنوان هدف نهایی رو در بر میگیره.
هرچند توی ایران دو روش بالا شخصیت مستقل خودشون رو دارن و به عنوان روشهای لایه برداری شناخته میشن و واژهی پیلینگ اکثر اوقات برای لایه برداری شیمیایی استفاده میشه اما باید گفت که هر سه مورد جزو روشهای لایه برداری یا همون پیلینگ هستن.